Довідка по телефону: +380680096333

Як розумний годинник визначає і вивчає ваш сон

Смарт-годинники та фітнес-браслети у великої кількості людей асоціюються із дорогими марними іграшками. 

Можливо раніше були підстави так думати, але ситуація вже давно переросла той час. Сьогодні все більш безглуздим є питання чи є сенс купувати смарт-годинник? Звісно так! Якщо до цього не стежили за своїм самопочуттям, цей гаджет може вас захопити. Чого він тільки не вміє: підрахунок спалених калорій, пройдена відстань, відображення пульсу під час тренувань, відстеження сну. 

До речі, а як така маленька штучка стежить за вашим сном? Наскільки можна вірити цим даним? Зараз Nanokrok спробує розповісти про це докладніше.

Навіщо відстежувати фази сну

Сучасні фітнес-браслети та смарт-годинники розумні не лише на словах, а й на ділі: ціла купа датчиків стежать за вашим самопочуттям. Чого вартий лише датчик стресу, який активно почали впроваджувати в такі пристрої? На жаль, датчика сну не існує, але його замінює акселерометр – цей сенсор дозволяє спостерігати за сном, реагуючи на зміну положення тіла. При засинанні активність людини знижується – пристрій розуміє, що почався час сну.

Розумний годинник відстежує сон набагато точніше фітнес-браслетів.

А за допомогою пульсометра годинник визначає фазу сну, в якій ви перебуваєте. Працюють і додаткові примочки, наприклад, датчик кисню в крові – з його допомогою дані про ваш сон стають набагато точнішими, адже при глибокій фазі частота серцевих скорочень зменшується, а в швидка фаза – підвищується разом із киснем у крові.

Думаєте, що це непотрібна дурничка? Але більшість стверджують що стали спати помітно краще

Існує дві фази сну: повільна та швидка. У повільній фазі відбувається фізіологічний відпочинок та перезавантаження вашої пам’яті. У повільній фазі дихання стає повільнішим, а м’язи розслаблені. Швидкий сон відрізняється тим, що активність мозку в цей час нічим не відрізняється від стану під час неспання. Вважається, що фаза швидкого сну корисна для запам’ятовування інформації та закріплення отриманих навичок. У фазі швидкого сну ваші очні яблука продовжують рухатися, а температура тіла та серцевий ритм постійно змінюються. 

Як розумний годинник відстежує сон

Якість сну відстежує сам пристрій, передаючи дані у спеціальний додаток, який формує звіт про зібрані дані у зрозумілий графік. Важливо увімкнути функцію моніторингу сну, яка за замовчуванням може бути вимкнена. Цікаво, що відомий фітнес браслет Mi Band 4 вміє визначати денний сон, але не фіксує його в додатку. В останніх версіях цю фішку нарешті додали — тепер ви знатимете, наскільки добре поспали вдень.

Дані, отримані з годинника або браслета, допомагають виробити звичку вчасно лягати спати

Розумний годинник відстежує якість сну в рази краще за фітнес-браслети, використовуючи вбудовані мікрофони і додаткові датчики. Фіксуються всі звуки, які походять від сплячої людини. Мабуть, одна з небагатьох причин, коли є користь від стеження гаджетів за нами. На основі цього алгоритми визначають час та фазу вашого сну. Пульсометр контролює кількість серцевих скорочень, а акселерометр – ваші рухи. На основі цих двох датчиків фіксується момент виходу із фази глибокого сну.

Розумний будильник у смарт-годинниках

Жарти-жартами, але будильник у будь-якому фітнес-браслеті в принципі розумніший за будь-який будильник у телефоні, хоча б тому, що не надривається як божевільний, а приємно вібрує на руці. А тепер серйозно. Розумний будильник у такому гаджеті виконує цікаву функцію – він будить вас не як-небудь в будь-який час, а акуратно виводить із фази швидкого сну, коли ваш організм найбільше готовий прокинутися. Після пробудження ви почуватиметеся чудово, а бадьорості вистачить надовго.

Фахівці рекомендують встановлювати розумний будильник з півгодинним діапазоном, щоб наручний гаджет зміг визначити вдалий час для пробудження.

Скільки має тривати глибокий сон

Розумний годинник допомагає правильно відстежувати чергування фаз і тривалість глибокого сну. Пояснюємо чому це важливо. За день людина не лише втомлюється фізично, а й розумово, отримуючи величезну кількість інформації. Саме в період глибокого сну відбувається відновлення нервової системи та працездатності, якої вистачить наступного робочого дня. Саме у фазі глибокого сну людина може повністю відпочити та перезавантажитись.

Щоб збільшити фазу глибокого сну, потрібен максимальний комфорт: закрийте штори, приберіть усі гаджети, влаштуйтеся зручніше в ліжку, попередньо провітривши приміщення. Орієнтуйтеся на графік сну в додатку: оцінка якості сну підкаже, коли краще відходити до сну саме у вашому випадку.

Дані зі смарт-годинників та розумних браслетів допомагають вибрати ідеальний час для сну. У додатку можна ознайомитись з рекомендаціями, порівняти свій сон минулого місяця, підрахувати середній час сну за місяць чи рік. Ці пристрої точні не настіільки, як у наукових лабораторіях, але й не далеко від них втекли, тому їм цілком можна довіряти. У з їх допомогою можна відчутно покращити свій сон, і відповідно якість власного життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.